Onderzoek : Elbow Flexion Test
Titel : Cubitaal tunnel syndroom
Prevalentie : 0 per 1000.

Beschrijving :

uitvoering van de test:

De patiënt zit met beide armen en schouders in anatomische positie.

Beide ellebogen zijn volledig, maar niet geforceerd in flexie met een volledige extensie van beide polsen.

Deze positie wordt voor drie minuten aangehouden, waarbij de patiënt wordt gevraagd om eventuele symptomen te beschrijven.

Positieve test

De test is positief wanneer de patiënt tijdens de uitvoering van de test klachten als pijn, tinteling of gevoelloosheid in het verloop van de nervus ulnaris voelt.

 

Sensitiviteit : 75 procent.
Specificiteit : 99 procent.
Opmerking :

Doel van de test:

Volgens het artikel Novak et al. neigt de test ernaar beter te zijn in het aantonen dan het uitsluiten van cubitaal tunnel syndroom. Dit artikel is beoordeeld met een score 7 op de QUADAS. Dit wil zeggen dat het artikel matig van kwaliteit is, omdat er minimaal een score van 10 moet zijn op methodologische kwaliteit om een goed te scoren. Het andere wetenschappelijke artikel Buehler & Thaver geeft echter aan dat naast de specificiteit ook de sensitiviteit hoog scoort. Door beperkt aantal goede artikelen en geringe onderlinge verschillen, is het niet mogelijk om een eenduidige conclusie hieraan te verbinden.

{slider title="Sensitiviteit" open="false"}

In Cook (2012) worden er 2 artikelen benoemd die de Elbow Flexion Test behandelen. Volgens Buehler & Thayer (1988) is de sensitiviteit 0.93. Dit artikel was alleen niet beschikbaar in fulltext waardoor we afgaan op de resultaten die beschreven staan in Cook (2012). Het andere artikel is die van Novak et al. (1994) waarin de sensitiviteit 0.75 is. Voor een volledige conclusie moet er echter meer onderzoek gedaan worden.

{slider Specificiteit}

In Cook (2012) wordt er slechts één artikel genoemd waarin de specificiteit van de Elbow Flexion Test wordt beschreven. In Novak et al. (1994) is de specificiteit 0.99. Voor een goede conclusie moet er echter nog meer onderzoek naar gedaan worden.

{slider Validiteit}

Er is geen bewijs gevonden.

{/sliders}

 

Literatuur : Orthopedic Physical Examination Test An Evidence-Based Approach Second Editon.